Recordo una campanya, ara fa uns anys, de la RAE sobre l’ús del vocatiu que deia alguna cosa així: “El vocativo con coma, hijos de puta”, fent referència a l’ús de la coma quan et dirigeixes o interpel·les a una persona o grup. Aquella campanya va tenir força ressò, però potser no prou perquè aquesta regla s’impregnés entre els escriptors, és a dir, entre tots nosaltres. Tothom sap que en català l’expressió tenir que no és correcta, però, en canvi, que el vocatiu ha d’anar amb coma costa més, i això que és comú en quasi totes les llengües.

Des del “Per molts anys, Carla”, que escrivim via WhatsApp, passant per un “Som-hi, Girona!” i acabant “A per totes, nois!” o “Aquesta victòria no se’ns escapa, afició!”. Sempre que et dirigeixes a un grup de persones cal posar la coma. Una manera de recordar-ho és girar l’ordre dels elements de la frase: “Maria, podràs venir demà a recollir-me? En aquest cas, jo crec que és més fàcil posar la coma, ja que simula més un diàleg. Crides la Maria, fas una pausa, ella et respon, i després llances la pregunta. Doncs escrivint és el mateix.

Tothom sap que tenir que és una expressió incorrecta en català. Però la coma del vocatiu mai la poseu, malparits!

També cal posar la coma, tot i que no és ben bé un vocatiu per fer exclamacions o interjeccions. “Collons, ja està bé!”, o bé, “M’agradaria que no ho fessis més, si us plau!”.

Fins i tot, si filem prim, no posar la coma del vocatiu pot confondre o causar malinterpretacions. “Crida’m Maria” no és el mateix que “Crida’m, Maria”. La primera frase demana que en el subjecte se li digui Maria, i en la segona, el subjecte demana a la Maria que el cridi. En general, i acabo, al meu sector professional, és a dir, la comunicació i les xarxes socials, veig que precisió lingüística no es té prou en compte. No empobrim més la llengua, intentem-la conservar i revaloritzar, community mànagers! I a més, si gran part dels continguts busquen dirigir-se al seus seguidors i potencials clients per interpel·lar-los i captar-los l’atenció. “Hola, seguidors de @corporiacomunicacio, ja heu llegit el darrer article que he penjat al blog?”.

Comparteix:

Twitter
LinkedIn
Facebook